Verktyg och maskiner för hemmafixaren

Som hemägare kommer man behöva sätta ihop en verktygslåda. Huruvida det räcker med en grundläggande eller om man behöver en riktigt omfattande sådan beror på vilka ambitioner man har som hemmafixare men också faktorer som till exempel åldern på huset. Här tar vi en snabb titt på vad man bör se till att ha med i verktygslådan.

Nu är det en bra idé att dra fram ens egen verktygslåda och titta i den och se hur bra den överensstämmer med alla verktyg som tas upp. Är det något eller några verktyg som saknas i slutändan kan det vara en bra idé att skaffa dessa.

Vi börjar med det mest grundläggande: hammaren. Har man bara en hammare i verktygslådan bör det vara en snickarhammare som både kan slå in och dra ut spikar.

Sedan kommer vi till tänger. Här är det bra att ha ett par olika. En hovtång är bra för att klippa med men kan också dra ut spikar. Polygripen är det bästa valet när något kräver extra greppstyrka. En sidavbitare för att klippa och skala elkablar och en kombinationstång för att knipa åt saker med avrundar denna del av listan.

Lådan bör även innehålla en eller ett par skiftnycklar, en uppsättning hylsnycklar för olika storlekar av muttrar och ett set med insexnycklar.

Man bör också ha ett antal skruvmejslar av olika storlekar. Självfallet ska det både finnas spår- och stjärnskruvmejslar i denna uppsättning. Som minst bör man ha två av vardera för att hantera de flesta situationer.

För allt som måste sågas eller skäras ska man också se till att införskaffa ett par olika verktyg. Fogsvansen är en klassiker men man kan byta ut denna mot en japansåg om man så vill, eller helt enkelt skaffa båda. Det är också bra att ha en hobbykniv, det vill säga en sådan med utskjutbart blad, och en morakniv. Morakniven är i sig ett riktigt multiverktyg i rätt händer.

Sedan kommer vi till slipverktygen. Åtminstone en fil bör finnas med i verktygslådan, men man kan få användning för ett par olika. En rasp är också bra att ha med för lite grövre behandlingar. En kloss i kork är också praktiskt när man använder slippapper.

Man kommer också behöva lite mätinstrument. En tumstock är ju givet, men det kan också vara praktiskt med ett måttband. Vinkelhaken är också väldigt praktiskt när man ska såga räta snitt och ett vattenpass blir oumbärligt när det gäller att få plana ytor. Det kan också vara bra att ha en polsökare när man håller på med elledningar.

Slutligen kommer vi till elverktyg och då måste man ju börja med en skruvdragare. Till denna är det också bra att köpa en ordentlig uppsättning borrar och bits för att hantera alla möjliga situationer och projekt. Har man betongväggar hemma bör man även se till att skaffa en slagborrmaskin. En sticksåg kan också få en mängd olika användningsområden.

Välkomna

Ett vackert hem är något jag brinner för. Inredning och design kan uttrycka sig på många olika sätt och man kan med små medel förändra hela intrycket av ett rum. Vi vill här ge tips och ideér för hur man med enkla medel kan göra just sitt hem så vackert det bara går. Med allt ifrån färg, form, möbler eller inredningsdetaljer. Jag hoppas ni hittar det ni söker efter. Lämna gärna synpunkter eller tips ni med. Linnea

Kategorier

Arkiv