För- och nackdelar med olika fasader

Tar vi ett steg utanför huset och tittar på fasaden kan det värt att veta vilka för- och nackdelar som finns den fasad man har. Här tittar vi just på de vanligaste fasaderna som vi har i Sverige.

Träfasad

Träfasaden är den vanligaste fasadtypen i Sverige och många har nog haft erfarenheter med en sådan.

Fördelar: Till att börja med är trä ett väldigt lättarbetat material och det kräver inga specialkunskaper för att bygga, förändra eller renovera en träfasad. Det är också den fasad som tillåter flest stilar att välja mellan. Så länge man sköter en träfasad har de också god hållbarhet.

Nackdelar: Den stora nackdelen med träfasader är att de kräver mest underhåll av alla fasadtyper. Den måste tvättas regelbundet för undvika angrepp från alger och mögel. Och naturligtvis måste den målas om mellan var 10-15 år beroende på läget och vilket färg som används.

Tegelfasad

Tegelfasaden är också väldigt vanlig landet över. Detta är ett material som hängt med väldigt länge och är lika aktuellt idag som det var för tusentals år sedan.

Fördelar: Tegelfasaden har en väldigt lång livslängd och mycket god hållbarhet. Den är också i stort sett underhållsfri, om man inte räknar rengöring någon gång emellanåt. Tillsammans med detta är tegel också motståndskraftig mot fukt.

Nackdelar: En nackdel med tegel är att man inte kan variera utseendet lika mycket som med andra fasader. Och även om det är ovanligt kan man löpa risken för frostsprängningar, vilket då kan kräva att man anlitar en expert för att fixa ordentligt.

Puts

Puts är något man ser oftare i södra Sverige, men finns i en eller annan utsträckning i hela landet. Det finns många olika typer av puts och metoder för att skapa en sådan fasad.

Fördelar: En putsad fasad ger ett väldigt robust hus som många gånger endast behöver rengöras för att se bra ut. Livslängden på denna fasad är omkring 50 år.

Nackdelar: Skador på puts kan bli dyrt då de är svåra att hantera. En mindre skada kan kanske repareras utan större ingrepp, men en större skada betyder ofta att hela sidan på huset måste putsas om. Det är också en fasad som är problematisk att bygga till eller fästa saker på.

Comments are closed.

Välkomna

Ett vackert hem är något jag brinner för. Inredning och design kan uttrycka sig på många olika sätt och man kan med små medel förändra hela intrycket av ett rum. Vi vill här ge tips och ideér för hur man med enkla medel kan göra just sitt hem så vackert det bara går. Med allt ifrån färg, form, möbler eller inredningsdetaljer. Jag hoppas ni hittar det ni söker efter. Lämna gärna synpunkter eller tips ni med. Linnea

Kategorier

Arkiv