Fixa nytt golv – två olika sätt

carpet room design_174203672

Ett slitet, tråkigt, fult eller föråldrat golv kan förstöra hela intrycket på rummet. Det drar också ned värdet på huset. När man vill förnya sin golv finns det flera vägar att gå.

Heltäckningsmatta

En snabb lösning för att rädda ett fult golv är helt enkelt att täcka över det. Dagens heltäckningsmattor finns i flera varianter och kulörer. De passar lika bra i sovrummet som på altanen eller hallen. De är lätta att rengöra och om en bit av mattan skulle skadas är det lätt att ersätta denna med en ny bit, utan att det syns. Det man ska tänka på när man köper en heltäckningsmatta är att kolla om den har någon krympmån. En del mattor, speciellt dem som lämpar sig till balkonger och altaner, behöver klippas med övermått eftersom den krymper några millimeter eller centimeter under de första veckorna.

En heltäckningsmatta tar inte så lång tid att lägga. Enklaste sättet är att använda sig av mattplattor då man inte behöver hantera en hel rulle, och det är ännu lättare att byta ut en skadad eller nedfläckad bit. För att lägga mattplattorna behöver man bara lite mattejp och en mattkniv.

 Äkta trägolv

En av de lyxigaste varianterna att lägga är äkta trägolv. Man använder sig då av ett levande material, vilket betyder att det måste hanteras lite annorlunda. För det första måste träet ligga inne i rummet i 48 timmar så det vänjer sig vid temperaturen och luftfuktigheten. Det ska också ligga kvar i förpackningar så att träet inte hinner slå sig medan det torkar. Eftersom att träet kommer att svälla och krympa genom åren och årstiderna, behöver man tänka lite annorlunda när man ska lägga trägolv gentemot klickgolv. Hur man lägger det beror också på hur rummet ser ut, vilket underlag man lägger på och om man ska limma, klicka fast eller spika fast bräderna i varandra.

Välkomna

Ett vackert hem är något jag brinner för. Inredning och design kan uttrycka sig på många olika sätt och man kan med små medel förändra hela intrycket av ett rum. Vi vill här ge tips och ideér för hur man med enkla medel kan göra just sitt hem så vackert det bara går. Med allt ifrån färg, form, möbler eller inredningsdetaljer. Jag hoppas ni hittar det ni söker efter. Lämna gärna synpunkter eller tips ni med. Linnea

Kategorier

Arkiv