Att anlita hantverkare

När det kommer till renoveringar är det bäst att veta sina egna gränser. Förr eller senare kommer nog de flesta stöta på något som de inte känner sig helt säkert kunna hantera själv. Lösningen på detta är så klart att anlita en hantverkare, men det finns saker man bör tänka på i förväg.

Första steget innan man anlitar en hantverkare är att kontrollera om det man planerar att göra kräver bygganmälan, bygglov, eller godkännande från sin bostadsrättsförening om man har en sådan.

Efter detta bör man ta in flera offerter från olika hantverkare och jämföra dessa. Innan man beslutar sig för vilken man ska anlita är det alltid värt att kolla upp att de inte finns med på svarta listan. Kontrollera även att företaget har F-skattsedel. Titta om företaget är ansluten till en branschorganisation. Detta betyder ofta att företaget är bunden till att utföra arbetet på ett viss sätt och förhålla sig till organisationens regler och bestämmelser. Vill man vara extra säker kan man även kolla upp om företaget har anmärkningar hos Kronofogden.

Se sedan till att få ett avtal som båda undertecknar. Detta ska innehålla uppgifter om pris, omfattning och tidsplanen för projektet. Var noga med eventuella tilläggsarbeten, vem som står för kostnader som material, el och resor. Kontrollera även om hantverkaren kommer att sköta städningen efteråt också. Ett sådan avtal låter en undvika eventuella tvister som annars kan uppstå. Allvarliga tvister kan gå så långt att man behöver professionell hjälp.

Det är också viktigt att inte betala hantverkaren i förskott. Är man då missnöjd med arbetet har man rätten att hålla inne betalningen som det kostar att fixa till det som är fel. Om hantverkaren skickar ut en faktura för arbete inte ännu utfört har man även rätten att bestrida den delen av fakturan. Var dock medveten om man man måste betala för det arbete som är redan är utfört och korrekt gjort.

Comments are closed.

Välkomna

Ett vackert hem är något jag brinner för. Inredning och design kan uttrycka sig på många olika sätt och man kan med små medel förändra hela intrycket av ett rum. Vi vill här ge tips och ideér för hur man med enkla medel kan göra just sitt hem så vackert det bara går. Med allt ifrån färg, form, möbler eller inredningsdetaljer. Jag hoppas ni hittar det ni söker efter. Lämna gärna synpunkter eller tips ni med. Linnea

Kategorier

Arkiv